2010. október 3., vasárnap

Budapest madártávlatból a Google Mapson

Általában viszonylag hamar értesülök a Google Maps újításairól, adatfrissítésekről, az ismertebb térképekkel foglalkozó oldalakról, most mégis egy hazai, nem kimondottan tematikus oldalon találkoztam ezzel a hírrel.
Budapesten a street view elkészítése kudarcba fulladt, valami homályos adatvédelmi indoklással. (Ez azért érdekes főleg, mivel a romániai norc már réges-rég túl van ezen, így eléggé átlátszó dolog adatvédelemre hivatkozni, de hát sajnos a mai Magyarországon ez így működik) Így aztán úgy döntöttek a Googlenél, hogy elkészítik a madártávlati felvételeket. Ilyen típusú felvételek főleg amerikai városokról készültek eleinte. Az valahogy elkerülte a figyelmemet, hogy mikor lopakodott be az európai térképekre is. Jelenleg sem sok helyen elérhető, Budapesten kívül Dortmund és Velence lett még így lefotózva. Velencét még meg is értem. De miért pont Dortmund? Na mindegy.
A madártávlat egyébként nagyon szép, látványos. Ezen kívül kellően részletes ahhoz, hogy az ember jobban tudjon tájékozódni rajta, mint a műholdfelvételek alapján. Így már értelmét is láttam, hogy bekerüljön a futotérkép választható nézetei közé. Voltaképpen, ha valaki nem tudná, itt tulajdonképpen 45°-os szögben fényképezett és azután összeillesztett légifotókról van szó. A térképi nézetek közül az "Aerial" vagy magyarul "Légi" típust kell kiválasztani és  ha az adott területről készült ilyen fotó, akkor máris bámészkodhatunk.

Az ilyen típusú képeket sem nehezebb az APIból használni, mint a többit:

    this.gMap.addMapType(G_AERIAL_MAP);
    this.gMap.enableRotation();

A második sor ad nekünk egy pofás kontrollt, amivel különböző irányokból szemlélhetjük az adott területet.
Személy szerinte nekem talán jobban is tetszik mint a streetview vagy a 3D megjelenítés, kicsit a régebbi típusú döntött pályás játékokat juttatja eszembe, talán ezért.

Nincsenek megjegyzések: