2008. február 9., szombat

Subversion munkakörnyezet beállítása windows alatt Visual Studiohoz (is)

Csapatban történő fejlesztés esetében van néhány dolog ami elengedhetetlen. Ezek egyike a verziókezelő rendszer. Gondolom sokaknak ugrik be elsőre a VSS, mint olyan, azonban a költséghatékonyság általában fontos szempont, így ésszerű feltenni a kérdést: minek használjon az ember fia egy olyan szoftvert, amivel azonos minőségűt - egyesek szerint jobbat - használhat ingyen. Ha verziókezelésről van szó két fő vonulatot kell megemlíteni. Az egyik a check-in, check-out és a kizárólagos használat kifejezésekkel hozhatók összefüggésbe. Ilyen a VSS is az opensource világban pedig a CVS. Azonban amiről most írni fogok, az a másik vonulat, nevezetesen amely inkább az együttes használat és az egyesítés kifejezésekkel írható le, jeles képviselőj pedig a Subversion. Ennyit általánosan, most pedig a lényeg, vagyis egy Subversion munkakörnyezet felállítása dióhéjban.
Időközben Biri blogján olvastam, hogy mindhárom támogatja a kizárlólagos és a merge módot is, ez eddig nem volt számomra egyéretelmű...

Hadd szóljak előre: mielőtt nekiállsz letöltögetni, installálgatni mindenfélét, olvasd végig az írást....
A szerver összelövéséhez szükség van egy Apache webszerverre, magára az SVN szerverre és egy kis időre ezek konfigurálásához. A használathoz semmi más nem kell, csak egy jó kliensprogram, a kényelmesebbeknek valami IDE beépülő a Visual Studiohoz. Első eldöntendő kérdés, hogy milyen párosítást akarunk használni:
Apache 2.2.x és a hozzá való Subversion szerver
Apache 2.0.x és a hozzá való Subversion szerver

Én, bevallom férfiasan, hogy főleg a lustaságom miatt az utóbbit választottam, ugyanis ahhoz van install program, next-next-finish szinten. Ezek begyűjtése után megkezdődhet a móka.

Először is állítsd le az IIST, nehogy összevesszenek az Apache-csal, ugyanis előfordulhat, hogy enélkül nem kúszik fel az indián. Apache installálás értelemszerűen végezhető, pár dolgot ki kell
tölteni az elején.

Itt még az alapértelmezett 80-as portot fogja meg, de ettől nemsokára elvesszük a kedvét. Mielőtt indiánunk beleélné magát a helyzetbe, akár rögtön ki is lehet lőni a tray-ben található piciny ikonocskára kattintva.



Ezután következik a Subversion installálás szintén next-next-finish módszerrel, amit nem érdemes hosszasan taglalni.

A következő lépés a DAV elérés beállítása az apache konfigurációs állomány (httpd.conf) megfelelő módosítással. Alapértelmezett telepítés esetében a C:\Program Files\Apache Group\Apache2\conf alatt lehet ezt megtalálni.

Az állomány végére értelemszerűen módosítva kell beírni ezeket a sorokat:

DAV svn
#ez a virtuális kvt neve
SVNParentPath C:\svn # ez a path
AuthType Basic
AuthName "Subversion repositories"
AuthUserFile passwd
#AuthzSVNAccessFile svnaccessfile
Require valid-user

Ezzel megmondtuk a rézbőrűnek a leendő svn tárhelyünk adatait.

Ahhoz, hogy a fent megadott beállítások működésbe lépjenek "vissza kell kommentelni" (vajon hogy lehet ezt magyarosan mondani? )az alábbi sorokat:

#LoadModule dav_fs_module modules/mod_dav_fs.so
#LoadModule dav_module modules/mod_dav.so

Ez annyit tesz, hogy az andráskereszteket le kell törölni az elejéről.

Szintén szükséges a működéshez és az SVN install be kellett hogy tegyen valami ilyesmit a fájlba:
LoadModule dav_svn_module modules/mod_dav_svn.so
LoadModule authz_svn_module modules/mod_authz_svn.so

Természetesen ez csak akkor történik meg, ha előbb az apache kerül fel és utána az SVN, máskülönben sajnos mind a bejegyzést, mind a fájlokat kézzel kell elhelyezni a megfelelő helyen, ezért érdemesebb inkább figyelni a sorrendre.

Szintén most érdemes átírni a Listen bejegyzést szükség esetén 80-ról bármi más szabad portra, ezen fog kommunikálni az SVN (pl. : http://localhost:81/svn)

Most pedig elő kell állítani a felhasználókat és jelszavaikat az apache egyik parancssori segédprogramjával imígyen:
htpasswd -c passwd someuser


Ez a szintaxis csinál egy ÚJ(!) password állományt. Ha a meglévőt akarod módosítani, a
-c-t hagyd le. A segédprogram az apache alatt a bin alkönyvtárban csücsül.

Ezután az indiánt életre lehet kelteni és elvileg van egy működő SVN szervered. Az IIST is
újra lehet indítani, csak ne ugyanazon a porton, mint ahol az apache duruzsol!

Miután mindezt végigolvastad, azt gondolod, ez bizony elég körmönfont művelet az én windowsos elmémnek. Milyen jól gondolod!
Az egész fenti műveletsort egy csodálatos varázsló segítségével néhány kattintással végigcsinálhatod. Mindössze annyi a teendőd, hogy letöltöd a Visual SVN Server névre hallgató kompakt csomagot innen és installálod. Természetesen mondanom sem kell, hogy én ezt akkro találtam meg, amikor már a fenti lépéseken sikeresen végigküzdöttem magam ennek a cikknek a segítségével, a képeket is innen linkeltem.

De mit ér a legjobb szerver is, kliens nélkül! Lássuk hát a drót másik végét!

A legsikeresebb, mindenki által ajánlott kliensprogram windows alá a TortoiseSVN, amit innen lehet letölteni letölteni. Egyszerűen lehet installálni, értelemszerűen használható. Amit érdemes megjegyezni az az, hogy a TortoiseSVN nem önálló program, hanem az Explore kontext menüjébe, magyarul a "jobb gombos" menüből használható shell extension, ami ott fejti ki működését, ahol indítjuk a műveletet.

Magyar felhasználói felület is tölthető le hozzá. A használata véleményem szerint nem igényel magyarázatot.

Visual Studiohoz két hasznos (ingyenes) eszköz van, amely fellelhető, gyakorlatilag mindkettő a TortoiseSVN funkcionalitását tesz elérhetővé közvetlenül aVisual Studioból használva. Az AnkhSVN egy
önállló projekt a tigris.org szerveren, a másik pedig Garry Bodsworth saját készítménye, melyet itt tett közzé:

http://garrys-brain.blogspot.com/2007/07/tortoisesvn-and-visual-studi...
Izlés dolga ki melyiket használja. Ha esetleg pénzt szánnál rá, akkor mások véleménye szerint a VisualSVN fizetős (50 USD) kliense a legjobb választás.

Kellemes verziózást kívánok.

Nincsenek megjegyzések: