2010. március 25., csütörtök

Magassági adatok Google API

Hosszú idő után végre megtettek a Google Maps API fejlesztői egy nagyon logikus lépést. Lekérhetővé tették végre API-n keresztül is a tetszőleges koordinátához tartozó magasságot, megszületett az Elevation API.

Erre eddig is volt lehetőség, mégpedig a USGS) , a GeoNames vagy az EarthTools webszolgáltatás használatával.

A Google szolgáltatásának az előnye az eddigiekkel szemben, hogy batch feldolgozást is lehetővé tesz, amivel szépen lehet magassági profilokat, szinttérképeket készíteni útvonalakhoz. Ha ezt egy-két évvel hamarabb meglépi a Google, akkor a futoterkep.hu fejlesztésénél rengeteg keresgéléstől és kísérletezgetéstől szabadított volna meg bennünket.
Azt hozzátenném, hogy a helyzet nem olyan rózsaszín, mint ahogy az előzőekből látszik. Magyarán kitehetjük az ablakba (hogy ne használjak durvább kifejezést) a batch feldolgozást, mivel sajnos 25 000 pontot kérdezhetünk le egy IP-ről 24 órán belül. Ez ilyen formában a felhasználást erősen korlátozza, szóval épp azt veszi el tőlünk ami az előnye lenne.
Azt mondják a guglinál, hogy ezzel az API kiszolgáló túlterhelését akarják elkerülni. De számomra finoman szólva is hihetetlennek tűnik, hogy ne bírna kiszolgálni akárhány kérést, ami egyenként néhány bájtos JSON adatot bök ki és valószínűleg egyetlen adatbázismezőt olvas ki a szerver oldalon (vagy ki tudja hogy tárolják) az a szerverpark, ami mittudoménhánymillió térképkockát dobál szét a világ minden tájára másodpercenként.
A szolgáltatást igazán kipróbálni még nem tudtam, de hamarosan készítek valami egyszerű szinttérképcsináló kis alkalmazásocskát. Meg persze akkor már valószínűleg beoperálom a futótérképbe is, ha valami módot ki tudok találni a limit figyelembevételére.

Egyébként API nélküli magasságszámításra alkalmas oldal is van rengeteg, az egyik a roppant találó nevű LatLonToElevation néven érhető el (http://www.latlontoelevation.com/dem_consume.aspx), a többit rátok bízom.

Nincsenek megjegyzések: