2009. november 19., csütörtök

Gyilkosságok, eltűnések, felderített bűnesetek

Ha azt mondom Baker Street, Te azt mondod Sherlock Holmes.

Kevés nyomozót ismernek annyian és van annyi rajongója mint a jó öreg Sherlock Holmesnak. Én is imádom ezeket a bűnügyi a történeteket. Számtalanszor olvastam már a novellákat és a Jeremy Brett –féle sorozat díszdobozban ott csücsül a polcomon. A készülő (vagy már el is készült?) új film valószínűleg ismét növelni fogja a híres irodalmi hős ismertségét, már amennyiben ez még lehetséges.

Egy brit (mi más) portál (londonist.com) újfajta módon dolgozta fel a pipás nyomozó eseteit, amikor egy Google Maps mashupot építettek Doyle írásaiból. A novellák helyhez köthető adatait egy London térképre helyezték fel, a hozzá kapcsolódó adatokkal együtt, amik a tűre kattintva egy buborékban elolvashatók.

Annak ellenére, hogy láthatóan nem dolgozták agyon magukat vele, az eredmény határozottan élvezhető annak, aki ismeri a történeteket. El tudnék képzelni egy olyan megoldást is, amivel el is tudnánk esetleg olvasni a novellákat lépésről-lépésre. Talán majd valaki megcsinálja. Lehet, hogy én, amikor nyugdíjba vonulok J

Még egyszer a cím: http://londonist.com/2009/11/the_london_of_sherlock_holmesmapped.php

Nincsenek megjegyzések: