2009. október 28., szerda

Budapest teljes egészében 3D-ben - Frissítve

Talán az egyetlen nemzetközi mértékben is (el)ismert ünnepünk (gy.k. okt. 23.) alkalmából pakolta ki a Google az Earth-be a budapesti belső kerületek szinte teljes épületállományát 3D-ben. Eddig is elérhetőek voltak a fontosabb, ismertebb épületek, illetve a tavalyi "Model your campus competition" kapcsán a legtöbb egyetemi, főiskolai épület is bekerült, de most a belváros tekintetében legalább teljes a kép. Gyaníthatóan valami automatikus cucc pakolta fel az épületeket, mert nem hiszem, hogy bármelyik felhasználó lenne annyira elvetemült, hogy berak egy toronydarut, mint a Márc. 15. téren látszik. :)


A Google Earth blogban jelent meg először a hír, aminek személy szerint igen örülök, mert a futótérkép oldal egyik régóta prototípusban ücsörgő szolgáltatása a "Fussd végig a pályám", amit mostmár érdemes lesz beélesíteni egy kis csiszolgatás után.


FRISSÍTÉS:
Az index időközben kiderítette, hogy egy magyar vállalkozásnak egy kicsit keresztbe tett a Google ezzel a húzásával. Emiatt lehet persze utálni őket meg "májkroszoftozni", de azért van az éremnek másik oldala is.
Egyrészt nem tudom mennyire lehet emiatt a guglit okolni, szerintem az alapötlet akkor lett volna életképes, ha jóval hamarabb és gyorsabb ütemben "megépítik" a z épületeket (lsd az sokat késő streetview helyett a saját verzióját pillanatok alatt elkészítő cég esetét).
Másrészt gugliék évek óta ingyen adnak mindent, adatostul-szoftverestül, amit felhasználva a cég (egyébként helyesen) profitált. Azt gondolom nincs mit egymás szemére hányni.
Hosszabb távon szerintem épp úgy nem lesz konkurencia az ócsított modellezés az igényes, építészeti vagy egyéb célú projekteknek, mint ahogy maga a Maps vagy az Earth sem konkurencia a földmérési alaptérképnek vagy épp a turistatérképeknek, ha azok kellően frissek és pontosak.

Nincsenek megjegyzések: