2008. október 12., vasárnap

Kinek mi jutott a háromdéből

A ma délelőtti kirándulásunkat szemlélgettem éppen a Google Earth-ben - a fene tudja miért, de van ez a perverzióm - aztán észrevettem, hogy van ám már Egernek is 1 azaz egy darab 3D-ben ábrázolt épülete. Persze az ember rögtön azt gondolná, hogy a bazilika vagy a vár, de nem. A Minaret az. Mondjuk tény, hogy ezt jóval könnyebb lemodellezni :)


Ezen felbuzdulva megnéztem még egy-két más várost. Feltűnt, hogy Pécs belvárosában például már egész szépen láthatjuk a legszebb épületeket. De könyörgöm, az átkosból ránk maradt kockaházak minek? Jó értem én, hogy egyszerű modellezni, de akkor is. További nyomozás után azt gondolom, itt lakik a modellek elkövetője, de csak szép sorjában.
Szóval ennél a résznél kezdtem gyanút fogni. Rákattintva az egyik épületre kiderült ám, hogy "modell by geobéka". Rögtön írtam is be a "fly to" ablakba, hogy Székesfehérvár, és nem kellett csalódnom. A Pirosalma utcában büszkén feszít 3D-ben az Alma Mater vagyis a GEO épülete :)
Ha jól emlékszem a Geobéka (valahogy a geodétából meg a békából, de hogy miért arra már nem emlékszem) szóösszetétel Lüvi Pityu alias PI barátom agyából pattant ki valamikor '97-'98 tájékán, ami aztán a Geós kultúra része lett, ahogy látom. Ráakadtam valamiféle Google pályázatra amin ez a modell részt vett (Modell your Campus). Nosztalgiával gondoltam rá, hogy nem is olyan régen (ööö... jóvanna... 99'-ben) a szakdolgozatomhoz mennyire korszakalkotó ötletnek gondoltam, hogy utcai panorámákra helyezett image-mapekkel készítek egy erősen idézőjeles "navigációs rendszert" vagy nem is tudom mit. Mindenesetre ugye kicsit olyan volt mintha az ember az utcán mászkálna.
Na tessék, most meg már on-line 3D modelleket nézegetünk.
Bámulatos hol tart már a tudomány. Mondd csak el mégegyszer hogyan lehet birkavesével földrengést megelőzni!

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Kíváncsi vagyok mikor jutunk el oda, hogy ezek a 3D-s modellek már csak a legkisebb faluknál hiányoznak? Félelmetes nem? Megvan a műhód felvétel, látod 3D-be az épületeket, vannak ezer számra kamerák telepítve, hogy lásd on-line mi van pl. Panamában. A Google műhold meg kémholdnak minősül, mert jobb képeket ad, mint a NASA!
Ez olyan kiábrándító!!! Eddig az életem tettem volna, hogy eljussak a Niagara vízeséshez. Elképzeltem milyen is lehet. Olvastam útleírásokat, beszámolókat és képzelődtem, hogy milyen lehet kiállni a terasz szélére és látni a hömpölygő folyót.
Most meg jön egy hülye on-line kamera aztán semmi perc alatt megnézhetem. Már nem is annyira egzotikus. Már láttam.
Nos, az internet kiterjeszti a világot, de össze is zsugorítja. Azért kellenek az olyan helyek, amiket csak akkor láthatsz meg, ha odamész. Kell az a kis titokzatosság, különben mit ér az egész utazás?

NJoco írta...

Igazából egy webkamera nem mutat meg semmit egy hely szelleméből. Azt csak akkor tudod átérezni, ha elindulsz és magad mész oda.
Éppúgy, ahogy egy fénykép sem ad vissza egy embert.
A Tao Te King-et (nem szó szerint) idézve:
"A dolgok alaka az anyag,
lényege az anyagtalan."

Ezért bukó az összes materialista világnézet :)

Kelemen Gergő as. Geobéka írta...

Tovább építem fehérvár városát és a geobéka szót még geo-s éveim előtt én is kitaláltam :D